grill-ilustracni-2.jpg

Desať tipov pre zdravšíe grilovanie

Väčšina ľudí asi nepovažuje grilovanie za zdravú stravu. (Keby niekto prišiel s diétou z hruďou, rebierok a bravčového pliecka, ako prvá by som sa k nej upísal.) Ale grilovanie môže byť najzdravším spôsobom úpravy pokrmov - udržuje vynikajúcu chuť, nízky obsah tukov a vyžaduje krátku dobu tepelnej úpravy...
Grilované mäso podávajte ako Aziati - v kombinácii s veľkou porciou zeleniny, ľahkých potravín s nízkym obsahom škrobu (napr. ryžové rezance) a neprekonateľne chutných príloh.

  1. Mäso použite len ako výrazný prvok, nie ako monštruóznu hromadu, ktorá preteká po tanieri.
  2. Čo je malé, to je pekné. Skúste grilovať malé kúsky mäsa a kebabu ako je japonské yakitori alebo indonézskej Saté.
  3. Voľte len chudé mäso ako je filletmignon, bravčová panenka alebo vykostené kuracie prsia bez kože.
  4. Keď grilujete z tučnejšieho mäso, odkrojte všetok viditeľný tuk. Namiesto steaku si ugrilujte rybu, zeleninu alebo tofu.
  5. Podávajte veľa grilovanej zeleniny. K dochuteniu používajte pasty a bylinkové prípravky bez tuku.
  6. Burgery robte z nasekaného tuniaka alebo lososa alebo z chudé morky.
  7. Pred vlastným grilovaním zľahka predvarte (varte na miernom ohni) párky v pive. (Prepychnite ju na niekoľkých miestach špáradlom). Tým z nich odíde časť tuku.
  8. Spálený tuk z mäsa vytvára drobné stopy rakovinotvorných zlúčenín. Aj keď je toto riziko minimálne, môžete ho eliminovať, ak budete pripravovať tučné jedlá ako je hruď a celé kurča nepriamym grilovaním.

Tipy ako na najlepší burger

Poriadny hamburger je jedným z troch základných pokrmových pilierov grilovanie (spoločne so steaky a rebrami)

  1. Vyberte mäso, ktoré nie je úplne chudé (15 až 20% tuku je ideálny).
  2. Mäso upravujte čo najmenej. Nadmerným hnetením sa mäso na grile viac rozpadá.
  3. Chuťovo najvýraznejší burger vytvoríte z mleté hovädzie pleca alebo nízkeho boku.
  4. Korenie a ochucovadlá dajte na žemľu (cibuľa, paradajka, omáčka, horčica, apod.), nie na mäso.
  5. Poriadne burgery tepelne upravte. Pri súčasnom častom výskyte bakteriálnych problémov, je potrebné postupovať opatrne.
  6. Použite teplomer na mäso a skontrolujte, či je mäso prepečené. Zapichnite teplomer zo strany burgra. Vnútorná teplota by mala byť najmenej 70 °C.
  7. Aby zostal správne prepečený burger šťavnatý, zapracujte do stredy burgra kúsok bylinkového masla.